Lager ali Ale?

Lager ali Ale?

Prijatelji, naredimo en test: zamislite si pivo. Večina si je zamislila kozarec svetlega lagerja. Še posebej, če gre za "klasično" pivo. Predstavljajmo si faraona s skodelico piva v senci piramide ali rimskega gladiatorja s pivom po zmagi v bitki.
Potem je tu še eno vprašanje za vas: kaj je bilo prej svetlo pivo ali temno? Lager ali Ale? Pravilen odgovor ni svetlo pivo.
Kako? Dejstvo je, da se za proizvodnjo pivskega slada uporablja - ječmenovo zrnje, kaljeno in posušeno. Če se zrno posuši, da se sladkor v njem začne karamelizirati, dobimo karamelni slad. Pivo daje rdečkast odtenek in sladki karamelni okus. Če boste poskusili sušiti bolj, bo slad zaslajen, okusite pa kot pražena zrna kave in pivo postane temno, kava z grenkobo. Pri vsem pivu je osnova lahki slad, karamelni in praženi pa sta dodana v majhnih količinah, včasih manj kot 5 odstotkov.
In kaj sprašuješ? Dejstvo je, da je bil prej, brez sodobnih tehnologij, sušenja slada nad ognjem, del žita vsaj karameliziran, del pa je bil na splošno pečen. Zato, da bi dobili svetlo pivo, kot vemo, je bilo skoraj nemogoče.
Kaj pa konfrontacija lagerjev in alev. Dejstvo je, da so kvasovke bodisi lager ali ale. Ale kvas uporablja človek za izdelavo piva od izuma pivovarstva, še preden je človeštvo sploh vedelo za obstoj kvasa. Ker je optimalna temperatura za njihovo delo 15-25 stopinj. Lager kvas je bolj kapriciozen, potrebuje temperaturo 5-15 stopinj. Tako se je tak kvas začel uporabljati šele v 16 stoletju, tako pivo pa je bilo kuhano šele v hladni sezoni - od novembra do marca. Mimogrede, uradno pivo Oktoberfesta, ki je potekalo v Nemčiji in zdaj po vsem svetu, se imenuje marčevsko pivo, ker je bilo kuhano šele marca.
V industrijskem merilu je proizvodnja lagerjev postala mogoča le z izumom hladilnih strojev. In svetli lager, ki smo ga navajeni zdaj, ima svoj začetek šele od sredine 19 stoletja, ko je češka pivovarna Plzeýský Prazdroj začela pivo pilsnerja, ki se je kasneje spremenila v znanega Pilsnerja Urquella in povzročila prevlado po celotnem svetu z lagersi.
Ne glede na to, v naši pivovarni, lahko poskusite tako klasično pivo, ki je imelo svojo zgodovino s človeštvom - rdeči in temni ale, kot tudi «novost» iz 19 stoletja - svetli lager. In z novim znanjem in novim pogledom lahko sklepamo, kaj je bolje - klasična ali nova tehnologija?
Andrii Niemtsev